Перейти до основного вмісту

Використання ІКТ в роботі з батьками.

Мета, реалізована в роботі: залучення батьків у спільну діяльність з ДОУ за допомогою використання ІКТ.
Процес інформатизації в закладах дошкільної освіти обумовлений вимогою сучасного розвинутого суспільства. Останнім часом все ширше проявляється роль інформаційних технологій в системі дошкільної освіти, що зовсім недавно можна було спостерігати лише як поодинокі випадки.
Якщо зовсім недавно комп'ютер використовували тільки для пошуку і демонстрування ілюстрацій до занять, то зараз ІКТ стає невід'ємною частиною роботи з батьками.
Інформаційні і, особливо, телекомунікаційні технології (телекомунікації - це спосіб передачі та прийому будь-якого виду інформації, яким може бути звук, текст, зображення на будь-яку відстань) здатні підвищити ефективність взаємодії педагогічного колективу дитячого садка і батьків при навчанні та вихованні дошкільників.
Офіційний сайт ДНЗ - як одна з форм роботи з батьками за допомогою застосування ІКТ.
Наявність у дитячого саду офіційного сайту в мережі Інтернет надає батькам можливість оперативного отримання інформації про життя дошкільного закладу, групи, проводяться заходи, новинах.
Створення і функціонування сайту навчального закладу направлені на вирішення наступних завдань:
- формування цілісного позитивного іміджу навчального закладу;
- удосконалення інформованості батьків про якість освітніх послуг в установі;
- створення умов для взаємодії учасників освітнього процесу, соціальних партнерів навчального закладу;
- здійснення обміну педагогічним досвідом;
- стимулювання творчої активності педагогів.
Сучасні батьки мало стали звертати увагу на інформаційні папки-пересування в групах, рідко помічають оголошення, доки вихователь не зверне увагу. Незважаючи на свою зайнятість, перевірити електронну пошту завжди знайдеться час. А також заглянути на офіційний сайт дитячого саду в пошуках новин та фотозвітів з заходів. Крім цього сайт дитячого саду або інших освітніх установ може стати для батьків джерелом інформації навчального, методичного або виховного характеру. Зі сторінок таких сайтів батьки можуть отримати інформацію про методи збереження здоров'я дітей, їх безпеки, правила поведінки дитини в сім'ї та в суспільстві, корисні поради з навчання і виховання дошкільнят.
Для того, щоб привернути увагу батьків до сайту, необхідно позначити найбільш цікаві з точки зору батьків розділи.
На сайті ДНЗ батьки можуть отримати повну інформацію про колектив дитячого садка: педагогів, фахівців, мед. персонал, адміністрації.
Дуже цікавим буде батькам ознайомитися з інтер'єром дитячого садка. Адже не організуєш кожному батьку екскурсію по дитячому саду, та ще з докладним описом посібників і обладнання кабінетів фахівців. На сайті можна побачити фотографії та коментарі до них.
Обов'язковим є наявність контактів, щоб батьки могли залишати свої відгуки, коментарі, запитання. Також активною формою є гостьова книга, опитування, можливість залишати коментарі - тобто батько може не тільки читати інформацію, але і спілкуватися з працівниками дитячого садка.
Знакомившись, періодично, за новинами на сайті, у батьків складається цілісний образ про колективі, заходах, життя дитячого саду. Не дивно, що батько хоче якомога більше знати про те місце і про тих людей, які проводять з його дитиною більшу частину дня.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Зростаємо професійно Використання ІКТ у навчально - виховному процесі Сучасний період розвитку суспільства характеризується сильним впливом на нього інформаційно - комунікаційних технологій (ІКТ), які проникають в усі сфери людської діяльності, забезпечують поширення інформаційних потоків у суспільстві і утворюють глобальний інформаційний простір. Невід'ємною і важливою частиною цих процесів є комп'ютеризація освіти. Зараз в Україні йде становлення нової системи освіти, орієнтованої на входження у світовий інформаційно-освітній простір. Цей процес супроводжується істотними змінами в педагогічній теорії і практиці навчально-виховного процесу, пов'язаними із внесенням коректив у зміст технологій навчання, які повинні бути адекватними сучасним технічним можливостям і сприяти гармонійному входженню дитини в інформаційне суспільство. Комп'ютерні технології покликані стати невід'ємною частиною цілісного освітнього процесу, значно підвищувати його ефективність. Тому
Інформаційно-комунікативні  технології в роботі вихователя создание сайта визитки компоненты Joomla 2. Основний напрям інформатизації освіти України  -  це створення відкритого навчально-інформаційного середовища, яке передбачає підвищення кваліфікації педагогічних працівників, автоматизацію процесів управління (на всіх рівнях), наукову та інноваційну діяльність, розвиток технічної та програмної бази, бібліотечних ресурсів, упровадження ІКТ і дистанційних технологій у навчальний процес, використання інтернет-ресурсів. Вимоги Базового компоненту дошкільної освіти до рівня освіченості, розвиненості та вихованості дощкільників в освітній галузі  “Комп’ютерна грамота”: виховання у дітей інтересу до комп’ютера; ознайомлення дітей старшого віку з ПК, способом його управліня на екрані (дисплеї) за допомогою операторів (клавіатура, мишка, джойстик) з урахуванням можливостей певної ігрової (чи навчальної) програми; н авчити дітей дотримуватися правил безпечної поведінки п